loader image

Summering: Girls 2009 Invitational

Girls 2009 Invitational gick av stapeln i Kristinehamn under helgen 13-15 januari. Bara en snabb blick på startfältet skulle ge vilken fotbollsfantast som helst gåshud. HJK, Hammarby, FC Nordstjälland, Djurgården, BP, ja ni fattar. Det var uppdukat för fest. Fotbollsfest.

Gruppspelet

Gruppspelet startade på fredagen och första matchen spelades i Grupp D mellan finska Kaapo och Viggbyholm IK FF. Kaapo gick segrande ur den kampen och skulle, visade det sig, bli minst sagt svårstoppade. I gruppen hade Kaapo och “Viggan” sällskap av Holmen från Norge och Djurgården.

Grupp C var näst på tur och första matchen som spelades i den gruppen var mellan Eriksbergs IF och FC Espoo från Finland. Espoo tog hem den matchen så var den gruppen också igång där även Hammarby IF och Boo FF ingick.

Sen var det dags för Grupp B som sparkades igång av HJK och Täby FK. HJK fick jubla över sin 2-0-vinst i den matchen och toppade gruppen på fredagskvällen. Detta efter att de andra två lagen i gruppen, BP och Älvsjö AIK, spelat lika mot varandra i deras första match i gruppen.

Sent på fredagskvällen var även Grupp A igång. Där vann FC Nordsjälland sin öppningsmatch mot Sollentuna FK med 1-0 och i Kristinehamns Arena viskades det om “dagens bästa match”. Den andra matchen i gruppen var också en välspelad sådan där Jitex BK besegrade Värmdö IF med 2-0.

Så här såg samtliga grupper ut när de var färdigspelade:

Grupp A

#LAGMVOFGMIM+/-P
1FC Nordsjælland3300161159
2Jitex BK32017436
3Sollentuna FK310235-23
4Värmdö IF3003016-160


Grupp B

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Älvsjö AIK FF32108267
2HJK32017346
3BP31115324
4Täby FK3003012-120


Grupp C

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Hammarby IF FF3210100107
2FC Espoo32103037
3Boo FF301217-61
4Eriksbergs IF301218-71


Grupp D

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Kaapo33008089
2Holmen31114404
3Djurgårdens IF311123-14
4Viggbyholm IK FF300307-70

Slutspelet

Vid 17-tiden på lördagen startade slutspelet och det började med kvartsfinaler i A-slutspelet. Från dessa tog sig Hammarby, Kaapo, Nordsjälland och Jitex vidare till semifinaler. I kvartsfinalerna i B-slutspelet gjorde Viggbyholm, Eriksberg, Täby och BP detsamma. Lagen som föll i kvartsfinalerna gjorde upp i placeringsmatcher under söndagsmorgonen.

Nu började det dra ihop sig. Första semifinalen i A-slutspelet spelades mellan två förhandsfavoriter, Hammarby och Nordsjälland. Hammarby lyckades bra med att freda sitt mål och höll nollan i matchen. Samtidigt gjorde de två mål framåt och var med det finalklara när slutvisslan ljöd. I den andra semifinalen ställdes Jitex mot Kaapo. Inför mötet sa Jitexs Thelma Alexandersson i en intervju med Luxcuper att “de (Kaapo) är ett väldigt bra lag. … alla måste vara beredda på att det blir en tuff match.”. En tuff match blev det och det var till slut de långväga gästerna från Finland som gick segrande ur den med 2-0.

Semifinaler i B-slutspelet var jämna. Täby tog en uddamålsseger mot Viggbyholm och var därmed klara för final. I finalen skulle de få motstånd i form av Eriksberg som i sin semifinal bessegrade BP på straffar. Finalen blev en målrik och svängig historia som Eriksberg till slut gick segrande ur med 4-3. I matchen om tredje pris vann BP mot Viggbyholm på straffar.

A-finalen då? Vem tog hem det? Som vi rett ut tidigare ställdes där Hammarby mot Kaapo. Hammarby tog kommandot tidigt i matchen, släppte det aldrig och vann finalen med 5-0 efter mål av Ellie Junetoft (2), Bobo Nilsson Narverud, Elvira Wide, Fanny Petersson. I bronsmatchen besegrade Nordsjälland Jitex med 2-0. 

Utmärkelser

MVP

Ellie Junetoft, Hammarby IF
Dominerade och dikterade från sin mittfältsposition genom i stort sett hela turneringen. Välvalda beslut såväl i anfallsspel som försvarsspel. Gjorde tre mål, låg bakom ett gäng till och stoppade minst lika många med sin smartness och sitt närkampsspel.

Skytteligan
Thea Petersen, FC Nordsjälland
Ohotad etta i skytteligan med sina åtta mål på sex matcher. I en av matcherna blev det hela fem(!) stycken. Tog vid flera av målen saken i egna händer och snurrade upp både med- och motspelare och slutade inte förens bollen var i nätmaskorna.

Turneringens Målvakt
Alice Olsson, Hammarby IF
En minst sagt värdig vinnare av turneringens målvakt och statistiken talar sitt tydliga språk. 0 insläppta mål! Och därutöver flertalet förstklassiga målvaktsingripanden. Bajen har båda sina målvakter, Alice och Leah, att tacka för sin fina målskillnad denna turnering.

Ord om cupen

“Vi tackar Luxcuper som arrangerar en cupkänsla utöver det vanliga, Girls 2009 Invitational är en peppande turnering med oerhört duktiga lag som strålat samman från hela Norden för att göra det våra spelare älskar att göra mest. Det var toppklass på motståndet och toppklass på arrangören som utöver att skapa en inspirerande turnering även gör sig så tillgänglig för alla lagen. Svarstiden och tillgängligheten och arrangemanget får Luxcuper toppbetyg på från oss!”
– Jitex BK

“Jag hade jättehöga förväntningar på cupen, sen kom jag hit och de förväntningarna infriades inte bara, de överträffades. Det har varit så jäkla bra. Allt från organisation, mat, boende och att ni fått ihop så här bra lag. Jag ser redan fram emot nästa cup.”
– Thomas Wilbacher, poddare

en_GBEnglish