loader image

Summering: Lux Spring Cup F08

Vårens sista Luxcup i Kristinehamn Arena gick av stapeln i helgen med klassen flickor 2008 och det var ett starkt startfält som tagit sig till Värmland denna helg. I de tre fyrlagsgrupperna fanns bland annat Djurgårdens IF, Boo FF, Flint från Norge och Gothia Cup-vinnarna Hossmo BK från Kalmar.

Gruppspelet

Cupen sparkades i gång i Grupp A med en match mellan Bagarmossen Kärrtorp BK och Älta IF. Det blev en jämn historia där BKBK till slut drog det längsta strået och vann med 2-1. Matchen efter i grupp A spelades mellan Qviding och Djurgårdens IF. Djurgården tog tag i taktpinnen från start, behöll den fram till slutsignal och vann med 3-0.

Grupp B var näst på tur med en match mellan Karlstad-laget Qbik och Spånga IS. Spånga var numret större och inledde sitt cupäventyr med en 2–0-vinst. Därefter ställdes Flint mot Boo FF i en riktig rysare till fotbollsmatch. Flint tog ledningen och utökade den innan Boo FF startade en imponerande upphämtning som fick sitt slut när de fastställde slutresultatet till 3-2 med matchens sista spark.

Sist ut under fredagen var Grupp C som inleddes av två Stockholmslag, Stureby FF och Tyresö FF. Tyresö och deras Liv Borgman var på spelhumör och vann med 3-0 efter ett hattrick av just Liv. Hossmo BK mot Kullavik var näst på tur och där visade Hossmo att de var att räkna med när de vann med 4-0. I övrigt var Grupp C väldigt jämn och bjöd på hela tre 0-0-matcher.

Så här såg samtliga grupper ut när de var färdigspelade:

#Lag MFGMIM+/-P
1BKBK33009189
2Djurgårdens IF32015236
3Älta IF310224-23
4Qviding 300309-90
Grupp A
#Lag MFGMIM+/-P
1Boo FF321010467
2Flint 31115324
3Spånga IS311134-14
4Qbik301218-71
Grupp B
#Lag MFGMIM+/-P
1Hossmo BK31204045
2Tyresö FF31203035
3Kullavik IF311125-34
4Stureby FF301215-41
Grupp C

Slutspelet

Lördagen avslutades med kvartsfinaler i A-slutspelet. Från dem tog sig Djurgården, BKBK, Flint och Boo FF vidare till semifinaler. Djurgården genom en 3–0-vinst mot Hossmo, BKBK med en 1–0-vinst mot Spånga, Flint genom 3-2 Tyresö och Boo FF med 3-0 mot Kullavik.

B-slutspelet startade direkt med semifinalerna där Q ställdes mot Q. Qviding mot Qbik. Och som alltid när två lag med samma initial spelar mot varandra slutade matchen oavgjort. Detta efter en sen kvittering av Qviding som även drog det längsta strået i straffarna och därmed blev klara för B-final. Deras motståndare där blev Stureby efter att de besegrat Älta med 1-0 i den andra semifinalen. I matchen om tredjepris vann Qbik över Älta med 2-1 efter mål av systrarna Wilma och Emilia Svensson.

Djurgården och Boo gjorde upp i den första semifinalen i A-slutspelet. Boo nöp den finalplatsen med en 2–0-seger efter mål av Alice Mark och Ella Karlebrink. I den andra semifinalen spelade BKBK mot Flint. BKBKs Astrid Månsson blev stor matchjälte med sitt hattrick i 5–1-vinsten. Flint revanscherade sig i matchen om tredjepris där de besegrade Djurgården med 4-1 och Tale Vedvik gjorde sitt sjätte mål för turneringen som räckte till skytteligavinst.

Finalen i B-slutspelet gick mellan Qviding och Stureby. Det blev en jämn tillställning där Qviding till sist kunde vinna med 1-0 efter mål av Emilia Hedback.

Så till finalen i A-slutspelet. Boo FF mot BKBK, B mot B. Blev det oavgjort månntro? Jo det var något tillknäppt inledningsvis i matchen där inget av lagen tog några onödiga risker. Mycket av spelet ägde rum på mittplan och de riktigt farliga chanserna nära mål uteblev. I andra halvlek dominerade Boo bollinnehavet men BKBK försvarade sig disciplinerat. Tiden rann iväg för båda lagen att avgöra och när klockan slog full tid stod det alltjämt 0-0 och straffar skulle på avgöra. Väl där var Boo kliniska, tog hem straffdramat och därmed också förstaplatsen i Lux Spring Cup F08. 

Slutspelsträdet

Utmärkelser

MVP
Viola Åström, Boo FF
Boo FF visade stark karaktär när man tog hem finalen på straffar men även i gruppspelet där man lyckades vända två matcher från underläge till vinst. Motorn bakom detta hittar vi i kaptenen Viola Åström vars egenskaper både som kapten för laget och som spelare var direkt avgörande för cupvinnarna. 

Skytteliga
Tale Vedvik, Flint
En spelare som bryter mönster och som ett resultat av det ofta sätter sig själv i målfarliga lägen. Har dessutom förmågan att omvandla dessa lägen till mål vilket gör henne till en målskytt av rang. Gjorde sex mål på lika många matcher och var starkt bidragande till att Flint fick resa hem till Norge med tredjepriset i bagaget.

Turneringens målvakt
Maya Magdesjö Blanco, BKBK
BKBK släppte in minst mål i hela turneringen och det har man, förutom ett disciplinerat försvarsspel, Maya att tacka för. Utstrålar en säkerheten som smittar av sig på medspelarna och kanske var det därför det räckte hela vägen ända till final för BKBK. Även i finalen lät sig inte Maya överlistas och tvingade matchen till straffar. 

en_GBEnglish