loader image

Sammanfattning: Boys 2009 Invitational

En kall helg i Kristinehamn bjöd på värmande fotboll när 16 stycken P09-lag drabbade samman i Luxcupers Boys 2009 Invitational. Lag från Stockholm och Oslo utgjorde majoriteten av lagen i de fyra grupperna. Göteborg, Örebro, Eskilstuna och Falun fanns också representerade. Men få skulle lyckas rå sig på de norska lagen.

Gruppspelet

Kl. 15.10 på fredagen sparkade turneringen i gång och Grupp A var först ut med en match mellan Karlslunds IF och Eskilstuna City. Eskilstuna fick en drömstart på turneringen och segrade i den matchen med 3-0. Karlslund revanscherade sig däremot snart genom en 3–0-vinst mot Älvsjö AIK. I matchen efter presenterade sig det fjärde laget i gruppen, Nordstrand, med en 4–0-vinst mot Eskilstuna. Spridda resultat som ni ser och oerhört jämnt. Ställningen i gruppen fick avgöras på målskillnad och antal gjorda mål som ni ser i tabellen nedan.

Grupp B. Också Jämn. IF Eker Örebro inledde med en 2–1-vinst mot Sörskogens IF. I matchen som följde besegrade IL Heming Falu BS med 3-1. När gruppen var färdigspelad under lördagen stod tre av lagen på sex poäng, precis som i Grupp A. Målskillnad fick avgöra och då stod Heming som etta, Falu BS som tvåa och IF Eker som trea. Bittert för Eker som gick och la sig som gruppetta på fredagskvällen. Men det visar att mycket kan hända och mycket kan vända.

Grupp C var näst på tur och Stockholm mot Göteborg fick inleda, BP mot GAIS. BP vann den matchen med 4-1 och en målskytt som vi får anledning att återkomma till presenterade sig, Linus Christensen i BP. Oppsal Blå besegrade Hammarby IF i matchen efter med 1-0. BP och Oppsal knep första- respektive andraplatsen i den gruppen, rättvist men inte med enkelhet. GAIS ska tilläggas kom till turneringen med ett yngre lag och stod upp bra men spelskickligheten kompenserade kanske inte helt och hållet för fysiken.

Sist ut var Grupp D, som blev en målrik grupp. Även om första matchen kanske inte visade det när Vasalunds IF vann mot Oppsal Hvit med 1-0. I matchen som följde rasslade det däremot till rejält när norska Ready tog en 6–0-vinst mot Rönninge Salem. Totalt bjöd de sex matcherna i gruppen på 22 mål. Vasalund stod för nio av dem, och släppte samtidigt inte in ett enda.

Så här såg samtliga grupper ut när de var färdigspelade:

#LAG MVOFGMIM+/-P
1Nordstrand IF 32019276
2Eskilstuna City FK 32016516
3Karlslunds IF32014316
4Älvsjö AIK 3003211-90
Grupp A
#LAG MVOFGMIM+/-P
1IL Heming 32015236
2Falu BS32017526
3IF Eker 32014406
4Sörskogens IF 300327-50
Grupp B
#LAG MVOFGMIM+/-P
1BP33009279
2Oppsal Blå 32015146
3Hammarby IF301226-41
4GAIS301229-71
Grupp C
#LAG MVOFGMIM+/-P
1Vasalunds IF 33009099
2Ready 32018356
3Rönninge Salem 3102313-103
4Oppsal Hvit 300324-40
Grupp D

Slutspelet

Det var Sverige mot Norge i kvartsfinalerna i A-slutspelet, och Norge blev de stora vinnarna. Nordstrand vann mot Falu BS, Heming mot Eskilstuna, Ready mot BP och Oppsal blå mot Vasalund. Helnorskt i semifinalerna således, som vi återkommer till.

Kvartfinalerna i B-slutspelet var jämnare och tre av dem behövde få sitt avgörande på straffar. Bara Karlslund lyckades ta sig vidare på ordinarie tid när de besegrade Sörskogens IF med 1-0. Annars blev det straffar och från dem tog sig Älvsjö, Oppsal Hvit och Rönninge Salem vidare i sina respektive kvartsfinaler.

Åter till de Norska semifinalerna i A-slutspelet där Nordstrand ställdes mot Ready och Heming mot Oppsal Blå. Ready drog det längsta strået mot Nordstrand och vann med uddamålet, 1-0. Matchen mellan Heming och Oppsal fick avgöras på straffar och från 11-meterspunkten var Heming kyligast och blev därmed klara för final.

I matchen om tredjepris ställdes då Nordstrand mot Oppsal Blå. Resultattavlan visade 1-1 efter 35 minuter och det krävdes sju straffar vardera innan Oppsal till slut förkunnades tredjepristagare. 

I B-slutspelet fortsatte Karlslund imponera när de tog sig vidare till final genom att vinna mot Oppsal Hvit med 3-0. Den andra semifinalen fick avgöras på straffar efter att ordinarie tid inte kunnat skilja Älvsjö AIK från Rönninge Salem. Rönninge Salem tog sig vidare till final från det straffdramat och Älvsjö fick göra sig redo för match om tredjepris mot Oppsal. Väl där revanscherade sig Älvsjö och tog hem tredjepriset i B-slutspelet efter att de besegrat Oppsal med 3-2.

Väl i finalen av B-slutspelet hade Karlslund bestämt sig och det blev aldrig något snack om saken. 6-0 till örebroarna mot Rönninge Salem i finalen där Axel Grafver och Karl Widmark gjorde två mål var. Malte Hammarbäck och Arion Demaku stod för de andra två målen.

Så till A-finalen. Ready mot Heming. Ett “Olso-väst-derby” som Readys Mateo Aguilera Kohn uttryckte det inför matchen. Heming tog ledningen tidigt i den första halvleken genom deras Marius Hellebust som blev frispelad på högerkanten och placerade in bollen kliniskt i bortre hörnet, stolpe in och 1-0. Heming höll ledningen in i halvtid men tidigt in i den andra halvleken kvitterade Ready till 1-1 genom deras Felix Skarsgård. Heming låg därefter på för ett ledningsmål men bollen ville inte in. Istället kunde Ready fastställa slutresultatet till 2-1 i matchens slutminuter efter en omställning där Markus Wiik Alfredsen tryckte in en retur från Heming-keepern. 2-1 till Ready visade resultattavlan när helgens sista slutsignal ljöd. 

Utmäkelser       

Skytteligan
Linus Christensen, BP
Gjorde mål i alla BP:s matcher förutom en. Krönte sin skytteligavinst med ett hattrick i BP:s sista match där de besegrade Falu BS med imponerande 8-0. BP var ett av de målfarligaste lagen i turneringen och det har dem bland annat Linus att tacka för som stod för 7 av deras totalt 19 mål.

Turneringens Målvakt
Oscar Lindquist, Ready
Starkt bidragande till att hans Ready vann finalen. Heming låg på för ett ledningsmål men Oscar stod i vägen mer än en gång. Reaktionssnabb, positionssäker och dominant i luftrummet.

MVP
Lucas Lopes Patey, Heming
Ägde sin kant där han spelade och tog ett stort jobb offensivt såväl som defensivt. Slutade aldrig springa och oerhört skicklig i spelet en mot en. Lucas har alla möjligheter att springa på kanter i större arenor än Kristinehamns i framtiden.

Ord om cupen

”Det har vært tre fantastisk fine dager i Kristinehamn, med sosialt samvær og god matching” – Oppsal, P09

”Vi tackar Luxcuper för en fantastisk genomförd cup och fantastiskt arrangemang” – Eskilstuna City, P09

”Tack till Luxcuper för en rolig helg med massor av fotboll i Kristinehamn” – Falu BS, P09

”Stort tack till Luxcuper för en som vanligt högklassig cup” – Rönninge Salem, P09


sv_SESwedish